€3,10
Rímska rasca - je obľúbené korenie s výraznou, zemitou a mierne pikantnou chuťou. Často sa používa v rôznych kuchyniach sveta, najmä v indickej a severoafrickej.
Mletá a celá rímska rasca sa líšia najmä intenzitou chuti a spôsobom použitia. Chuť celej rímskej rasce je jemnejšia, má výraznejšiu arómu, ktorú si zachováva dlhšie, postupne sa uvoľňuje počas tepelnej úpravy a dodáva jedlám hĺbku a komplexnosť. Je vhodná na praženie, čím sa ešte viac zvýrazní jej chuť. Používa sa do pečiva, kari, dusených jedál a ako súčasť celých korenín v rôznych receptoch.
Rímska rasca, alebo kumin, má v ajurvede významné miesto. Je považovaná za korenie vyvažujúce všetky tri dóše (vata, pitta a kapha), čo znamená, že podporuje celkovú rovnováhu v tele. Jej teplé a sušiace vlastnosti pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach, nadúvaní a zápche. Okrem toho má protizápalové účinky a podporuje imunitu. V ajurvédskej kuchyni sa rímska rasca často používa v kombinácii s inými koreniami, ako je koriander, zázvor a kurkuma, čím vzniká komplexná chuť a liečivý elixír.